Αντιγριπικός εμβολιασμός: πότε και ποιοι πρέπει να τον κάνουν οπωσδήποτε

Αντιγριπικός εμβολιασμός: πότε και ποιοι πρέπει να τον κάνουν οπωσδήποτε

Ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα στις αρχές κάθε φθινοπώρου είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να τον κάνουμε, αν έχει παρενέργειες και αν είναι επικίνδυνο να αφήσουμε τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει μόνος του μια ενδεχόμενη ίωση από τον ιό της γρίπης. Επειδή η ενημέρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε θέματα υγείας, συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές ερωτήσεις για το εμβόλιο της γρίπης μαζί με εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

- Ποια είναι τα εμβόλια της γρίπης και από τι μας προστατεύουν;

Το εμβόλιο της γρίπης μας προστατεύει από τον ιό της γρίπης, ο οποίος προκαλεί τη γνωστή ίωση. Η γρίπη είναι ίωση που προκαλεί υψηλό πυρετό άνω του 39, πονοκέφαλο, βήχα και κακουχία, η οποία διαρκεί για μέρες. Στα άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη. Συνήθως, μαζί με το εμβόλιο της γρίπης γίνεται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου μικροβίου, το οποίο οδηγεί στο θάνατο περίπου το 20% των ασθενών.

- Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Η έξαρση της γρίπης συμβαίνει το χειμώνα, όμως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται πριν από αυτή την περίοδο, αφού στόχος είναι η πρόληψη της ασθένειας. Σε περιοχές, όπου το κρύο ξεκινάει από νωρίς το φθινόπωρο, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σε περιοχές, όπου το κρύο αργεί, όπως στη Νότια Ελλάδα, είναι προτιμότερο ο εμβολιασμός να γίνεται το Νοέμβριο. Το εμβόλιο της γρίπης έχει δράση για 6 μήνες, οπότε με αυτόν τον τρόπο η προστασία εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο. Αντίθετα με το αντιγριπικό εμβόλιο, το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου συνιστάται να γίνεται ανά πέντε έτη.

- Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλους είναι το αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το πρωτόκολλο του αντιγριπικού εμβολιασμού, για να μη νοσήσει, όμως υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός στις ακόλουθες ομάδες:

 • άτομα άνω των 60 ετών
 • παιδιά κάτω των 6 ετών
 • γιατροί και νοσηλευτές
 • καπνιστές
 • άτομα με αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • έγκυοι
 • παχύσαρκοι
 • ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό λόγω AIDS ή θεραπείας με ακτινοβολίες
 • διαβητικοί
 • πάσχοντες από βρογχικό άσθμα
 • ασθενείς με κίρρωση του ήπατος
 • όσοι φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών

- Πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Τα παιδιά έχουν πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε στην περίπτωση που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, δεν είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται. Ωστόσο, το εμβόλιο της γρίπης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα παιδιά και τα προστατεύει από την εκδήλωση της ασθένειας, η οποία συμβαίνει περίπου σε ένα στα τρία παιδιά κάθε χρόνο. Επιπλέον, επειδή η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από τα παιδιά, ο εμβολιασμός τους συμβάλλει στη συνολική μείωση των κρουσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Φυσικά, τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα, οπότε ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

- Είναι επικίνδυνος ο αντιγριπικός εμβολιασμός;

Το εμβόλιο της γρίπης δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Όπως σε όλα τα εμβόλια, ενδέχεται να παρουσιαστεί ελαφρύς πόνος, κοκκινίλα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης καθώς και πονοκέφαλος ή χαμηλός πυρετός ως επιθυμητή αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία αντισωμάτων.