Στις αρχές του φθινοπώρου αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι ιώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Στο λεωφορείο, στους συναδέλφους στη δουλειά, στο σχολείο του παιδιού. Ο λόγος είναι ότι το σώμα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρυθμό ζωής που του επιβάλλουμε. Οι βασικές αιτίες, για τις οποίες πέφτει το ανοσοποιητικό μας είναι η έλλειψη ήλιου, η καθιστική  ζωή, το άγχος και η ελλιπής ξεκούραση. Παράγοντες, δηλαδή, που επηρεάζουν όλους μας. Το θέμα είναι, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε, για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας με φυσικό τρόπο. Διότι κανείς δε θέλει να περνάει μία εβδομάδα κάθε μήνα στο κρεβάτι αλλά ούτε και να προσλαμβάνει συνεχώς φάρμακα. Η απάντηση βρίσκεται στο θαυματουργό βότανο Echinacea (Εχινάτσια).


- Τι είναι η εχινάτσια;
Η εχινάτσια ή εχινάκεια είναι ένα λουλούδι που μοιάζει με μωβ μαργαρίτα και έρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Πρώτη φορά το ανακάλυψαν οι Ινδιάνοι, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως αλοιφή σε τοπικές πληγές και δαγκώματα εντόμων και φιδιών που είχε παρατηρηθεί ότι υποχωρούσαν άμεσα. Από την Αμερική ήρθε στην Ευρώπη και χρησιμοποιούνταν κατά κόρον χάρη στην ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση. Σήμερα, πλέον, αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο θωράκισης του ανοσοποιητικού με φυσικό τρόπο.


- Σε τι ακριβώς βοηθάει η εχινάτσια;
Η εχινάτσια χρησιμοποιείται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη της κατά τη διάρκεια των λεγόμενων επικίνδυνων περιόδων, όπως είναι οι μήνες με έντονο κρύο, η αρχή της σχολικής χρόνιας αλλά και τα χρονικά διαστήματα με έντονη κούραση και στρες, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος έως και 50%. Καλό είναι, λοιπόν, να λαμβάνεται από ενήλικες και παιδιά στις παραπάνω περιόδους, για να μπορέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ενδεχόμενο εισβολέα χωρίς να νοσήσει. Επιπλέον, η εχινάτσια μπορεί να ληφθεί και κατά τη διάρκεια της ίωσης προσφέροντας γρηγορότερη και ηπιότερη ανάρρωση. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της βοηθούν τον οργανισμό να συνέλθει και τον θωρακίζουν αποτελεσματικά για το… επόμενο χτύπημα.


- Πώς γίνεται η λήψη εχινάτσιας;
Η εχινάτσια απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό και η πρόσληψή της γίνεται σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν κάψουλες εχινάτσιας καθώς και αναβράζοντα δισκία που συχνά συνδυάζονται με βιταμίνη C για μέγιστη αποτελεσματικότητα ενάντια στο κρυολόγημα. Για τα παιδιά κυκλοφορεί και σε σιρόπι με ευχάριστη γεύση αλλά και σε ζελεδάκια-καραμέλες. Κάθε συσκευασία περιέχει προϊόν για 1-2 μήνες συνεχόμενης λήψης, οπότε καλό είναι να γίνεται παύση για μερικές εβδομάδες. Η εχινάτσια είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά και ενήλικες, όμως θεωρείται ότι η μέγιστη συγκέντρωσή της επιτυγχάνεται με 8 εβδομάδες συνεχόμενης πρόσληψης.