Ψείρες: Πώς θα νικήσετε τον εχθρό αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Ψείρες: Πώς θα νικήσετε τον εχθρό αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Δεν υπάρχει γονιός που δεν έχει έρθει αντιμέτωπος έστω και μία φορά στη ζωή του με τις ψείρες. Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα και τότε αρχίζει ο… Γολγοθάς. Το παιδί παραπονιέται συνεχώς για τη φαγούρα, ο κίνδυνος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι μεγάλος, ενώ πλέον υπάρχουν ανθεκτικές ψείρες που επανεμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε, για να απαλλαγούμε μια και καλή; Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι, για να βγούμε νικητές σε αυτόν τον πόλεμο ή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βαριά χημικά με αμφίβολες παρενέργειες; Η απάντηση είναι ότι μπορείτε να κερδίσετε τη μάχη εύκολα, αρκεί να ξέρετε μερικά απλά τρικ.

Αντιφθειρικά προϊόντα με φυσικά συστατικά

Πριν μερικά χρόνια, χρησιμοποιούνταν αντιφθειρικά προϊόντα με βαριά χημικά, όπως οι πυρεθρίνες, ωστόσο αυτά όχι μόνο δεν ήταν αποτελεσματικά, αλλά αντίθετα δημιούργησαν ανθεκτικά στελέχη ψειρών που δεν έφευγαν με τίποτα από το παιδικό κεφαλάκι. Η λύση, λοιπόν, δεν είναι αυτή και γι’ αυτό, άλλωστε, τέτοια προϊόντα δεν προτιμώνται πλέον. Τα σύγχρονα αντιφθειρικά προϊόντα χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά, όπως φυτικά έλαια, μηλόξυδο και γλυκερίδια αμυγδάλου, τα οποία κάνουν κάτι πολύ απλό. Φράζουν τις αναπνευστικές οδούς των ψειρών και τους προκαλούν ασφυξία.

Το χτενάκι

Πολλά αντιφθειρικά προϊόντα προσφέρουν δώρο ένα λεπτό λευκό χτενάκι, το οποίο είναι ιδιαίτερο χρήσιμο. Μετά τη χρήση του σαμπουάν, είναι σημαντικό να απομακρυνθούν οι νεκρές ψείρες και τα αυγά τους, οι κόνιδες. Σε βρεγμένα, λοιπόν, μαλλιά, χτενίζετε προσεκτικά με αυτό το χτενάκι, μέχρι να μη μείνει τίποτα. Έτσι, ακόμα και αν κάποια ψείρα έχει μείνει ζωντανή, θα τη διώξετε πριν γεννήσει τα αυγά της και πρέπει να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή.

Προληπτικές λοσιόν

Οι ψείρες κολλάνε πάρα πολύ εύκολα και είναι μύθος ότι η καλή υγιεινή αποτελεί ασπίδα. Όσο καθαρά και αν είναι τα μαλλιά του παιδιού, η πιθανότητα να κολλήσει ψείρες από κάποιο άλλο παιδάκι στην κατασκήνωση ή στο σχολείο είναι τεράστιες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η προληπτική λοσιόν μπορεί να κάνει θαύματα. Ψεκάζετε κάθε πρωί με αυτή το τριχωτό στη βάση του, ώστε να δημιουργηθεί ένα αόρατο και άοσμο στρώμα που θα εμποδίσει τις ψείρες να βρουν πρόσφορο έδαφος, για να… μετοικήσουν. Καλό είναι, επίσης, να χρησιμοποιείται αυτή η λοσιόν σε όλα τα μέλη της οικογένειας, αφού οι ψείρες κολλούν με την απλή επαφή των μαλλιών ή τη χρήση ίδιων πετσετών ή σεντονιών.

Μετά τη χρήση του αντιφθειρικού προϊόντος

Για να μην υποτροπιάσει το παιδί και δείτε μετά από λίγες μέρες κι άλλες ψείρες στο κεφαλάκι του, κομβικές είναι και οι πρώτες μέρες μετά τη χρήση του αντιφθειρικού σαμπουάν. Μετά το λούσιμο με αυτό, μην εφαρμόσετε άλλο σαμπουάν ή conditioner ούτε σεσουάρ, αφού θα ελαττώσουν την αποδοτικότητα των συστατικών. Καλό είναι για 2-3 μέρες να μη λουστεί το παιδί, για να αφήσετε τα συστατικά να δράσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Μετά από μερικές μέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά σεσουάρ, το οποίο θεωρείται πολύ αποδοτικό. 5 λεπτά την ημέρα αρκούν, για να διώξουν τις τελευταίες εναπομείνασες ψείρες, αφού αυτές μισούν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Απομάκρυνση των ψειρών από το σπίτι

Δεν χρειάζεται πανικός, για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες μέσα στο σπίτι. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πλύνετε τα σεντόνια και τις πετσέτες του παιδιού στους 60 βαθμούς στο πλυντήριο και να αφήσετε τις χτένες και όλα τα αξεσουάρ μαλλιών σε μια λεκάνη με βραστό νερό για μισή ώρα. Μη ρίχνετε εντομοκτόνα, τα οποία δεν σκοτώνουν τις ψείρες. Περάστε με ηλεκτρική σκούπα τα πατώματα και τους καναπέδες και είστε έτοιμοι!